Čáry-máry

DDS Kamarát, Martin

Čáry-máry

Súťaž:

detská dramatická tvorivosť

Kde:

BarMuseum

Kedy:

pia 22. 10. o 13:15

Dĺžka predstavenia: 25 minút

Vhodné pre deti.

Autori: Lucka Hoštáková, Eva Benčíková a kolektív
Réžia: Branislav Benčík
Scénografia: Branislav Benčík
Hudba: Barbora Benčíková

Osoby a obsadenie

Krákorka: Alexandra Kočanová
Frndolína: Alexandra Gondošová
Axikola: Vanesa Končeková
Morgana: Lucia Hoštáková
Zlobucha: Viktória Zifčáková
Halaburda: Vanesska Smreková
Frňák: Jaško Herbrych
Zlomizboj: Jakub Veloch
Všeberus: Štépán Herbrych
Malé lesné víly: Sophie Plavcová, Evka Plavcová

O autorskej rozprávkoej sci-fi hre Čáry-máry

Inscenácia Čáry-máry vznikla ako umelecká výpoveď najmladších členov DDS Kamarát na tému ekologické problémy Zeme a jej možné riešenia.

Rozhodli sa pre ňu na začiatku 53. sezóny súboru po viacerých diskusiách o tom, čo ich okrem školských a domácich povinností zaujíma, čo ich oslovuje, čoho sa obávajú…

V ankete najviac hlasov dostala téma ako zachrániť Zem. Jednotlivé repliky, dialógy, obrazy a výstupy sa rodili ako improvizácie Žubrienok na túto tému, až sa utvoril celok, v ktorom šesť čarodejníc, traja lúpežníci a dve malé lesné víly hľadajú riešenia…

Text do podoby scenára dostala vedúca súboru Mgr. Eva Benčíková. Režijne sa textu a najmladších členov DDS Kamarát ujal kmeňový režisér súboru Branislav Benčík. Kostýmy pripravila Alena Gombarská, stará mama dvoch účinkujúcich členiek. Hudbu vybrala a zvukára supluje Barbora Baďa Benčíková, čerstvá absolventka martinského konzervatória a externá členka Slovenského komorného divadla.

Hru súbor uviedol nielen ako predstavenie pre rodičov a priateľov DDS Kamarát, ktorý pôsobí pri Miestnom odbore Živeny v Martine, ale v prípravných fázach jednotlivé výstupy aj na predvianočných akciách martinských živeniarov a okolitých obcí, ako aj na vianočnej besiedke SZUŠ na Hviezdoslavovej ulici, ktorej žiakmi sú niektorí členovia DDS Kamarát, skupiny Žubrienok.

Scénická žatva 2021