Kengura

Divadlo G Trebišov

Kengura

Súťaž:

divadlo dospelých – súčasné prúdy

Kde:

Štúdio SKD

Kedy:

sob 23. 10. o 14:30

Dĺžka predstavenia: 100 minút

Réžia: Edita Treščáková
Autor: Becujaku Minoru
Preklad: Edita Treščáková
Dramatizácia, úprava: Edita Treščáková
Dramaturgia: Lukáš Pavlikovský
Réžia: Edita Treščáková
Scénografia: Edita Treščáková, Peter Girman

Osoby a obsadenie

Starec: Peter Girman
Muž z mestečka: Ján Veselý
Žena z mestečka: Martina Lörincová
Človek, ktorý tadiaľto len prechádza: Roman Ostrožovič
Prostitútka: Lenka Janoková
Pasák: Peter Sovák
Potetovaný chlapík: Jakub Lučanský
Milenka: Katarína Kapitánová
Poet: Mária Ruttkayová

O inscenácii Kengura

Absurdná dráma japonského autora Becujaku Minorua vychádza z odkazu Samuela Becketa. Poukazuje na neľudskosť spoločnosti i jednotlivcov, ktorí svojimi rozhodnutiami konajú zlo na inom človeku, ospravedlňujúc svoje činy vlastnými cieľmi či nešťastným osudom alebo obyčajným nedostatkom záujmu o osudy druhých.

Hra reflektuje i súčasnú spoločnosť s jej tendenciou uveriť chýrom a fámam a nevnímať ľudskú bytosť ako rovnocenného človeka, ale ako čosi abstraktné, čomu neprekáža ublížiť, ukrivdiť, vziať mu práva, identitu, slobodu, dokonca aj viac.

Celé predstavenie možno vnímať ako metaforu, na ktorej sa dá zasmiať a mávnuť rukou, až kým si divák neuvedomí, že aj on je súčasťou krutej hry.

O Divadle „G“ Trebišov

História Divadla „G“ sa začala písať na Gymnáziu v Trebišove v roku 1959. Jeho zakladateľom a 57 rokov režisérom bol PhDr. Július Galgan. Za tie roky sa zo žiackeho ochotníckeho divadelného súboru vyprofiloval súbor spĺňajúci požiadavky účasti na javisku celoslovenských prehliadok i zahraničných predstavení. „Géčko“ je skvelá partia, pre ktorú sa ochotnícke divadlo stalo srdcovkou či doslova diagnózou.

Rozhodnutie režiséra ukončiť svoju činnosť sa neprijímalo ľahko, predstava o ukončení činnosti Divadla „G“ ešte ťažšie. Nestalo sa. Divadlo sa s ešte väčšou vervou pustilo do práce, najskôr tri sezóny pod vedením režisérky Mgr. Vierky Krajčovej. Túto sezónu prijali ponuku posúvať súbor k novým výzvam Lukáš Pavlikovský a Edita Treščáková.

Pevný základ bol raz daný, snaha rozvíjať svoje danosti a schopnosti je zjavná, robiť radosť sebe i iným a dávať im podnety na zamyslenie je krásne. Divadlo „G“ sa toho pevne drží a ide ďalej.

Scénická žatva 2021