Pisočok

Divadlo KĽUD, Kladzany

Pisočok

Súťaž:

divadlo dospelých – tradičné prúdy

Kde:

BarMuseum

Kedy:

sob 23. 10. o 18:00

Dĺžka predstavenia: 67 minút

Autor: Jozef Jenčo
Réžia: Jozef Jenčo
Scénografia: Johana Jenčová
Svetlá a zvuk: Stanka Lenártová
Zvuková úprava: Milan Ambróz
Hudba: Majo Jenčo

Osoby a obsadenie

Martina Žipajová, Stano Lenárt, Renáta Mikčová, Peter Vancák, Mirabella Hričáková, Jaro Michľo/Kubo Kopčo, Natália Vancáková

O Divadle KĽUD Kladzany

Vzniklo v roku 1999 ako obnovený súbor po starom divadle v obci Kladzany, vychádzajúc z tradície divadla v obci, ktorá sa viaže až k roku 1923 (prvé zdokumentované predstavenie).

Od roku 1999 dodnes toto divadlo vymyslelo, nacvičilo a zahralo 19 divadelných celovečerných hier a 7 kabaretných pásiem. Až na prvú hru (Psí život) boli všetky hry napísané i zahrané v zemplínskom (východniarskom) dialekte. Za 21 rokov súbor zahral viac ako 500 predstavení na Slovensku i v zahraničí.

V roku 2011 získal Cenu Stana Radiča na Európskom festivale humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici.

Toto divadlo je charakteristické tým, že hrá pôvodné autorské hry zo súčasnosti, z blízkej budúcnosti i ďalekej minulosti, v ktorých originálnym spôsobom zachytáva, sem-tam zosmiešňuje, prípadne úplne deformuje svet okolo, čím nastavuje „džveritko“ súčasnosti a cez „garadiče“ minulosti vstupuje do „šifonera“ budúcnosti.

O inscenácii Pisočok

Hra je znova napísaná vo východoslovenskom dialekte, no odohráva sa v Bratislave.

Odohráva sa v nej príbeh dvoch rodín z východu, ktoré sa prvýkrát stretnú na pieskovisku pri vartovaní svojho vnúčika v Bratislave, kde ich deti spolu „na divoko“ žijú. Teraz sa však nečakane rozhodnú, že sa aj zoberú. Kontrast mestského a dedinského prostredia, tradičného vs liberálneho zmýšľania sa rozohrá vo „vichodňarskej“ komédii na pisočku, „co še sipe furt inakši, jak bi sme chceľi“.

Scénická žatva 2021