Tvorivá dielňa Divadlo na obrazovke s Jánom Mikušom

Internet a divadlo, alebo čo s nami, keď niet v sále nikoho, alebo ideme robiť radšej film?

Stretnutie, ktoré chce tvorivým spôsobom uvažovať nad režijno-dramaturgickými možnosťami a obmedzeniami v súčasnom svete, nielen v čase pandemického ohrozenia živého umenia ale aj nad budúcnosťou “divadelného zážitku”.

Workshop je otvorený pre tvorcov, ktorí sa dostali do problémov, nielen technického charakteru, ale aj do ideového stretu s novými technológiami. Kde zostal človek a čo s tým urobíme?

Lektor workshopu Ján Mikuš dlhodobo pracuje s obmedzeniami “ochotníckeho” prostredia, ktoré sa svojimi experimentami a invenčnými pohľadmi snaží pretransformovať do zrozumiteľného a komunikatívneho umenia. Obmedzenia vníma ako výnimočný východiskový element.

Lektor ponúka otvorený  a tvorivý priestor, kde by sa mali stretávať okruhy tvorby, ako je autorský scenár (jeho stavba a možnosti), práca s hercom a nehercom, réžia divadla a následný posun k filmovému uvažovaniu. Zároveň by lektor poskytol dostatok priestoru pre spoločnú autorskú tvorbu účastníkov, pretože tvorba sa skladá nielen zo skúsenosti ale aj zo skúšky a teda každú skutočnú umeleckú tvorbu možno označiť za experiment. Workshop je určený divadelným tvorcom, režisérom, dramaturgom, scenáristom, filmárom i hercom.

Kto je Ján Mikuš?

Ján Mikuš

Vyštudoval réžiu na JAMU v Brne, absolvoval stáž na VŠMU v SND v Bratislave a ND Brno. Spoluzaložil KC Diera do sveta, vedie nezávislé Divadlo Gasparego, pracuje pre Červený nos ako zdravotný klaun. Absolvoval radu workshopov s uznávanými hereckými pedagógmi, pôsobiacimi v Hollywoode na Brodaway či Cirque du Soleil, na základe tejto skúsenosti dlhodobo pracuje na svojej postave John Clown. Príše scenáre a režíruje rozhlasové hry pre RTVS Rádio Devín. Svojou tvorbou sa zameriava na uvádzanie súčasných hier alebo nedramatických textov, je výrazným autorským typom, ktorý svoje diela uvádza veľmi nepravidelne s častým limitom repríz. V poslednom období sa zameriava na výtvarnú a audiovizuálnu tvorbu.

Scénická žatva 2021