Tvorivá dielňa Kostým a scénografia s Evou Kleinovou a Michalom Lošonským

Spojenú kostýmový a scénografickú dielňu povedú skúsení scénograf Michal Lošonský a kostýmový výtvarníčka Eva Kleinová, ktorí spolupracovali napríklad na oceňovanej inscenácii Hlava XXII (DAB Nitra). Keďže scénografia a kostýmy spolu síce súvisia, ale určite nie sú jedno a to isté, v utorok začnete pracovať na kostýmoch a k scénografii sa dostanete v štvrtok.

Scénografia nie je architektúra ani dizajn. Trvá v čase ako hudba. Keď ju nájdete postavenú na javisku, je len súborom objektov, ktoré majú svoj dizajn a tvoria architektúru. To je rovnaké, ako stretnúť herca v šatni. Nestretli ste sa s Hamletom, ale s Danielom. Rovnako ste na javisku nevideli scénografiu, ale dekoráciu. Až v momente, keď začne predstavenie, sa na krátky okamih všetko premení a prehovorí.

Som scénograf, ktorý odpustí forme krásu, keď mi miesto nej ponúkne obsah. A vy? Môj prvý pokus pripraviť tento materiál skončil v koši. Bol to výborný začiatok série nudných akademických prednášok, pri ktorých by ste mohli prespať celý semester. No a práve pri tejto „Prednáške o scénografii“ spoločne navrhneme a vytvoríme scénografiu.

Kto je Eva Kleinová?

Eva Klein

Eva Kleinová ako kostýmový výtvarníčka spolupracovala na príprave mnohých divadelných inscenáciách v slovenských divadlách. Medzi jej posledné práce patria kostýmy k inscenáciám Hlava XXII v DAB Nitra, Náš človek v Divadle Astorka Korzo 90, Modrý vták v DJP v Trnave, či Túžba po nepriateľovi v Slovenskom národnom divadle.

Kto je Michal Lošonský?

Michal Lošonský

Michal Lošonský sa po štúdiu architektúry rozhodol, že dobrá budova potrebuje drámu. Preto nastúpil na scénografiu na VŠMU a pri umeleckej tvorbe už zostal. Je divadelným a filmovým scénografom. Scénografiu pripravoval pre viacero slovenských kamenných aj nezávislých divadiel. Za scénografiu k inscenácii Hlava XXII (Divadlo Andreja Bagara v Nitre) získal ocenenie Dosky 2019. Bol architektom filmu Ostrým nožom a momentálne pracuje na ďalších televíznych projektoch. Pôsobí ako pedagóg na katedre scénografie na VŠMU a pravidelne sa zúčastňuje prehliadok ochotníckeho divadla ako porotca alebo lektor.

Scénická žatva 2021