Vladimír Sadílek, 1988

Odišiel Vladimír Sadílek

V sobotu 27. februára 2021 nás vo veku 76 rokov opustil herec, divadelný režisér a dlhoročný spolupracovník Národného osvetového centra Vladimír Sadílek (*20. 1. 1945 – †27. 2. 2021). Ako režisér, herec a výtvarník pôsobil vo viacerých divadelných súboroch, ako porotca divadelných festivalov, súťaží a prehliadok a ako lektor divadelných dielní a workshopov na Slovensku i v zahraničí. Dvakrát získal cenu Tvorivý čin roka. Prvýkrát za inscenáciu Prenasledovanie a zavraždenie Jeana Paula Marata v roku 1990, druhýkrát o dva roky neskôr za dielo Hamlet – fragmenty a slová. Obe inscenácie pripravil ako režisér s Pezinským rozprávkovým divadlom.

V roku 2006 mu generálny riaditeľ NOC udelil Medailu D. G. Licharda.

Od malička recitoval, prešiel rôznymi súťažami a vystúpeniami a nejaký čas pracoval ako metodik pre divadlo v Okresnom osvetovom stredisku v Lučenci. Na rozdiel od mnohých amatérskych divadelníkov vstúpil aj do sféry profesionálneho divadla napriek tomu, že neabsolvoval umelecké vzdelanie na profesionálnej škole. Navštevoval však trojročné diaľkové školenie pre režisérov, ktoré v 60. rokoch organizoval Osvetový ústav, kde ho vyučovali odborníci ako Vladimír Štefko, Anton Kret, Ján Zavarský, Peter Scherhaufer a ďalší. V roku 1979 s Petrom Scherhauferom spolupracoval aj ako jeho asistent réžie pri inscenácii Bratia Karamazovovci. Ako režisér, herec a výtvarník pôsobil vo viacerých divadelných súboroch. Jeho prvá vlastná réžia bola v roku 1974 v Lučenci s detským divadelným súborom, ďalej nasledovala réžia v Divadelnom súbore dospelých v Cinobani, v Divadelnom súbore Timrava v Lučenci, v Divadle D2 a napokon už v spomínanom Pezinskom rozprávkovom divadle.

V 90. rokoch režíroval v profesionálnych divadlách: Bábkové divadlo Žilina (Hviezda alebo osem šiat), Bábkové divadlo Košice (Holič s chvostom), Thália Košice (Prelet nad kukučkiný hniezdom). Od roku 1995 pôsobil ako herec v ŠBD v Bratislave (Čáry-máry, Hladná kuchárka, Socha zaľúbených, Posledný bratislavský vodník, Zbojnícka princezná, Barón Prášil a i.). Od roku 2000 režíroval v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove, v Divadle Józsefa Kármána v Lučenci, V Divadle mladých v Močenku, v Divadle Ludus v Bratislave a taktiež v Srbsku vo Vojvodine. Ako herec účinkoval v slovenských i zahraničných filmoch: Krajinka (réžia: M. Šulík), Fragmenty z predmestia (réžia: P. Mikulík), Majstri (réžia: Ľ. Fifík), Cárov pobočník (M. Strogov; koprodukcia: Taliansko, Bulharsko, SR), Vzkriesenie (Taliansko), Nejasná správa o konci sveta (réžia: J. Jakubisko, koprodukcia ČR, SR), Kráľ Wladimierz (Poľsko).

Česť jeho pamiatke!

Záznam jeho inscenácie Hamlet si môžete pozrieť tu:

1992 – Hamlet – fragmenty a slová
(Pezinské rozprávkové divadlo pri MsKS v Pezinku)

Ponúkame vám aj rozhovor s Vladimírom Sadílkom, ktorý bol uverejnený v 3. čísle časopisu Javisko z roku 2015: Javisko 3/2015 PDF

Na fotografii v úvode Vladimír Sadílek počas vystúpenia na Scénickej žatve v roku 1988. (Zdroj: Národné osvetové centrum)

Social Share