Réžijno-dramaturgická dielňa s Jánom Šimkom

Dokumenty, nálezy a iné divadlo

„Never dokumentu, kým ho nefalzifikuješ!“

Dramaturgicko-režijný workshop, v ktorom sa inscenácia bude vyvíjať z pozorovania skutočnosti alebo to záznamov skutočnosti. Ukážeme si možnosti, ako pracovať s nájdenými materiálmi (found objects), dokumentami, záznamami. Budeme ich fikcionalizovať, aby boli zaujímavé pre divadlo a nestratili kontakt so skutočnosťami, ku ktorým sa vzťahujú. Je príbeh pre divadlo nevyhnutný? Môže byť prednáška divadlom?

V prípade záujmu si účastníci môžu priniesť vlastné rozpracované projekty.

Kľúčové slová: verbatim – divadlo – dokument – nájdené objekty – umelá inteligencia – fake – pefromance – spätná väzba – role playing – scéna na ulici – opis obrazu

Kedy:

od 30. augusta do 2. septembra, vždy dopoludnia

Cena za workshop:

50€ bez ubytovania, 100€ s ubytovaním (ubytovanie od 30. augusta do 3. septembra)

O Jánovi Šimkovi

Pedagóg, dramaturg, kurátor, režisér a autor, ktorý aktuálne pôsobí ako vedúci Katedry divadelných štúdií DF VŠMU. Od roku 1999 je divadelným redaktorom časopisu Vlna a vydavateľstva Drewo a srd. Od roku 2004 je dramaturgom zahraničného programu festivalu Divadelná Nitra, kde ako kurátor vytvoril medzinárodné projekty middentity a Paralelné životy. Spoluzaložil Divadlo M.U.T. v Prahe a neskôr TUCET – Štúdio novej drámy v Bratislave. Tvorí autorské inscenácie (Petržalské príbehy, Posledná historická úloha mladej generácie, Steel my heart, Plzeň 1953, My sme tu doma, České porno, Spleť) v divadlách na Slovensku (Štúdio 12 Bratislava, Stanica Žilina-Záriečie, Tabačka Košice, ŠD Košice) v Čechách (Divadlo Komedie Praha, A-Studio Rubín Praha, Činoherní studio Ústí nad Labem, DJKT Plzeň), a v rozhlase (RTVS).