Lakomec 3
Videozáznam ste mohli sledovať od 14. 12. do 20. 12. 2020

Lakomec

Divadlo „A“ a Divadlo SHANTI, o. z. Prievidza
Súťaž: Belopotockého Mikuláš, Prúdy tradičného divadla

O inscenácii

Jean – Baptiste Poquelin, ktorého poznáme pod umeleckým menom Moliére bol dramatik, herec, režisér, zakladateľ divadelnej spoločnosti a hlavne obľúbený dramatik Ľudovíta XIV.

Moliére sa ako dramatik preslávil predovšetkým charakterovými komédiami. Najväčšie úspechy dosahuje s komédiami mravov: Lakomec, Mizantrop, Škola žien, Don Juan a Tartuffe. Mnohé z nich boli okamžite po premiére stiahnuté a zakázané. Veď hry, v ktorých sa autor vysmieval lakomcom, pokrytcom, svätuškárom či záletníkom čerpali inšpiráciu predovšetkým zo života vyššej spoločnosti a cirkvi, čo vyvolávalo veľkú nevôľu.

Moliére sa však napriek všetkému vytrvalo venoval divadelnej tvorbe až do smrti. Zomrel 17. februára 1673 v rodnom Paríži. Smrť ho zastihla priamo na javisku. Dožil sa 51 rokov. Súborné vydanie Moliérových hier vyšlo v roku 1734. Jeho hry boli preložené do mnohých svetových jazykov a ovplyvnili tak mnohých spisovateľov nasledujúcich storočí.

Dátum a miesto premiéry: 10.11.2019, DK Prievidza

Predstavenie je určené pre: mladých (15+)

Tvorivý tím

Autor: Jean Babtiste Poquelin – Moliere
Preklad: Soňa Šimková
Dramatizácia, úprava: Peter Palik
Dramaturgia: Peter Palik
Réžia: Peter Palik
Scénografia: Peter Palik
Hudba: Daniel Špiner
Choreografia: nie
Kostýmy: Viera Boronkayová
Asistentka réžie: Bianka Bartošová
Realizácia kostýmov: Bibiana Sukubová a Jarmila Darmová
Realizácia scény: Michal Ličko a Richard Hlavatý

Hrajú:
Harpagon: EvaLíšková / Richard Hlavatý
Kleant: Patrik Hostačný
E liza: Nela Jakubisová
Valér: Vojtech Bartko
Mariana: Jarmila Bakusov á
Anzelm, Jalec: Stanislav Baran
Frozina: Bianka Bartošová / Michae la Vrábová
Jakub: Štefan Orság / Dušan Hraňo
Šíp: František K ňazovič
Klaudia: Viera Marsinová
Olena: Anna Nedeljaková

O Divadle „A“ a Divadle SHANTI

Rok 2013 bol pre Divadlo „A“  rokom významného jubilea – súbor oslávil 60. rokov svojej existencie, počas ktorej naštudoval desiatky inscenácií domácich aj svetových autorov (Čechov, Brecht, Orwell, Synge, Schwajda, Kovačevič a mnohí ďalší). Videli ich diváci nielen na mnohých miestach Slovenska, ale aj na viacerých festivaloch v zahraničí (Rakúsko, Česko, Srbsko, Slovinsko, Švédsko, Litva, Belgicko). Najvýznamnejšou udalosťou v histórii divadla bola jeho účasť na 14. svetovom festivale amatérskeho divadla Mondial du Theátre v Monaku 2009, kde uviedlo inscenáciu B. Brechta Malomeštiakova svadba. Dôkazom dlhodobo vysokej úrovne jeho práce je aj dvojnásobné najvyššie ocenenie aké môže amatérske divadlo na Slovensku získať – cena za tvorivý čin roka (1997 – V.H.V: Záveje, r.: Michal Babjak, 2011 – A. Paasilinna: Chlpatý sluha pána farára, r.: Jozef Krasula). Od roku 1991 Divadlo „A“ spolupracuje s Divadlom Shanti, ktoré založil Peter Serge Butko. Od roku 2004 tvoria oba súbory spoločné občianske združenie.

A toto ste už videli?

Súťažte so Scénickou Žatvou