Mars 1
Videozáznam ste mohli sledovať od 14. 12. do 20. 12. 2020

Mars 2020

O inscenácii

V roku 2020 začala Agentúra Nostradamus s komerčnými jednosmernými letmi do Vesmíru. Ich cieľom sa stalo hľadanie odolnejšej planéty. Doba a výskum vďaka komerčnému úspechu tohto projektu priniesli prekvapivé výsledky; prakticky 80% vesmírnych telies je voči patologickým sklonom ničiť všetko živé uspôsobená lepšie, než Zem. V príbehu sa ocitáme na prakticky vyľudnenej “Modrej planéte”, na ktorej ostalo len pätnásť jedincov. Keď odlietal posledný “shuttle”, dostali prísľub, že v piatok po nich prídu… Každý z “pozostalých” mal však dobrý dôvod aby na Zemi ostal. Alebo ho mali tí, ktorí ho/ich tam nechali. Prísľubu teda nikto neverí a nik ani netrvá na jeho splnení. Vo svojej urazenej pýche zájdu tak ďaleko, že komunikačné zariadenie slúžiace na spojenie s CDL (Centrálnym distribútorom ľudstva) demonštratívne zničia. Veľkú zásluhu na tom má zametač Znášik.

Čas však priniesol netušené problémy… Na Zemi ostal jediný zdroj nekontaminovanej vody, navyše zamínovaný, vzduch je tam temer nedýchateľný a pravá čerstvá mrkva sa stala luxusom, pre ktorý sú ľudia schopní vraždiť. Pozemšťania začínajú myslieť na svoj koniec a hádajú sa o to, ako budú ich posledné dni vyzerať. Veci sa dajú do pohybu, keď na Zem pristane muž, ktorého všetci považujú za svojho Spasiteľa. Lenže vysvitne, že aj on bol na Zem vrátený za trest. Napriek zúfalstvu a beznádeji sa všetci rozhodnú, že obnovia spojenie každý piatok. A keďže sa nedajú použiť konvenčné, teda digitálne komunikačné kanály, skúsia to – živými obrazmi.

Tvorivý tím

Autor, výprava, réžia: Silvester Lavrík
Asistentka réžie: Viera Žáková
Scénografia: Hana Naglik
Pohybová spolupráca: Lucia Bieliková
Kostýmy: Eva Šimáková
Hudobná spolupráca: Simoneta Adamková
Technická spolupráca: Dušan Bielik, Daniela Muranová

Hrajú:
Vladimír Dráb, Miriam Kiripolská, Jarmila Gerbelová, Agáta Rizeková, Jozef Lobotka, Natália Hlaváčová, Lucia Bieliková, Alica Botková, Miroslav Mikuš, Danka Gloneková, Alena Bieliková, Nadežda Benešová, Karolína Kiripolská, Kamila Kurtišová, Samuel Švančara, Michal Garaj 

O divadelnom súbore BáPoDi

BáPoDi je občianske združenie, ktoré vzniklo pri divadelnom súbore založenom v roku 1991 dramatikom a režisérom Silvestrom Lavríkom a skupinou divadelných nadšencov v Bánovciach nad Bebravou. Po úspešnom pôsobení na pôde alternatívneho divadla v deväťdesiatych rokoch sa jeho zakladateľ a režisér rozhodol spolupracovať s viacerými špičkovými hercami a hudobníkmi (Ingrid Timková, Zuzana Krónerová, Zita Furková, Robert Roth, Petra Vajdová, Boris Lenko, Jozef Lupták, Marián Varga, Lucia Chuťková, Juraj Griglák, Igor Karško…) a v spolupráci s profesionálnymi divadlami (Astorka Korzo ´90, Thalia Szinház Košice, LaMamma Theatre New York, Slovenská filharmónia… ) aj renomovanými festivalmi (Pohoda, Konvergencie, Fringe Edinborough, EHMK 2013) pripravil inscenácie, ktoré zarezonovali u publika (Villa Lola, Tichý dom, Ako naučiť meštianskeho psa poslušnosti, Príbeh vojaka, The Red Gilded Cage, Bartók a Drevený princ ) a získali viacero ocenení (Nová dráma, Kremnické gagy, Scénická žatva…). V roku 2016, aj s podporou FPU premiérovalo inscenáciu Hráme našim jubilantom, ktorú doteraz 15x úspešne reprízovalo.

Súťažte so Scénickou Žatvou