MONOKULTÚRY: Vybraná spoločnosť s mierou

Scénická žatva, 24. 10. 2021

Taťjana Lehenová: Vybraná spoločnosť

Eva Oľhová, Martin

 

Nebyť rannej pozvánky influencera Mojmíra Procházku na Instagrame, že recitácia sa v nedeľu presúva na 13.00, prišla by recitovať až na tretiu. A Žatva by prišla o Vybranú spoločnosť.

Evka, čo len z teba bude? Narodila si sa do vybranej spoločnosti umelcov.

To ti neviem povedať, ešte som na gymnáziu, takže sa to vo mne mieša. Určite to bude umenie – divadlo, film, ale najviac sa to podobá herectvu. A je tu aj spev. Baví ma stále viac a viac a chcem sa v ňom rozvíjať.

A recitácia? Ako herečka?  

Asi áno. Vždy musím pred prednesom nájsť správnu mieru, čo a ako budem recitovať. Neviem totiž, či viem prednášať, mám pocit, že je to mierny divadelný monológ.

S kým recitačne spolupracuješ, kto ťa rozvíja?

Vôbec s nikým. Sama. Je to freestyle. Môžem mať mentora mamu, nechcem to a mama sa mi tiež už neponúka a ja som rada, že mi do recitácie nezasahuje, lebo by ma zastavovala po každom verši.

Predstavila si sa na Žatve aj v hre Proti prúdu. V čom si podľa teba podala lepší výkon?

To sú dve úplne odlišné veci, ale komfortnejšie som sa cítila v predstavení, pretože tu som sama za seba, keď to pokašlem, pokašlem to sebe. No pri predstavení sme ako skupina, keď sa niečo pokazí, spoločne to zachránime. V ňom nie som sama.

Ako si sa dostala k autorke tvojho prednesu?

Odporučila mi to mama, keď zomrela Monika Potokárová. Začala som zbierku čítať, bola od Moniky, je tam aj venovanie. Bolo mi z toho veľmi smutno, tá báseň je odkazom na ňu.

V čom sa stotožňuješ s tým textom? 

Keď som sa to učila, rok a pol dozadu, asi vo všetkom. Teraz som už niekde inde, preto sa mi čoraz ťažšie recituje.

Na budúci týždeň ideš na celoslovenský Hviezdoslavov Kubín. Čo je teda tá recitačná novinka?

Bude to od Andreja Voznesenského, poľského autora, Monológ Marilyn Monroe. Je to omnoho dlhšia báseň a teším sa ako to celé vypáli.

Máš radšej pozitívne či negatívne poetické svety?

Jasné, že sa negatívne recituje lepšie, je v ňom napätie aj v básni aj naživo. V pozitívnom je ťažké sa vždy uvoľniť.

 Posledná otázka je k našej téme vo festníku. Čo ty a permakultúra?

Jaj, rozumiem. Myslím si, že sa v spoločnosti zabúda, že sa tieto veci majú riešiť, že ekológia je na tom zle. Som celkom rada, keď je niekto aktívny, (aj ja sa snažím), keď sa niekto o to stará. Ale všetko s mierou.

 

Mth

FOTO: Jakub Jančo

Scénická žatva 2021