SPOZA EKOPONY: Na východe už aj komunitnú kaviareň majú!

Scénická žatva, 23. 10. 2021

Pisočok

Divadlo KĽUD, Kladzany

S hercom Petrom Vancákom

Tak, ako sa Jeruzalem (okres Myjava) následkom otepľovania sťahuje k Oravskej Polhore, sa aj Kladzany vydali do Bratislavy. Aspoň v inscenácii Pisočok s tamojším divadlom KĽUD. Táto kompánia spĺňa hneď dva kruciálne aspekty udržateľnej organizácie:

  • je autorské a teda nemá potrebu importovať na veľkých nákladných lodiach lacnú dramatiku zo zahraničia
  • využíva lokálne prejavy každodenného života ako „ta“, „sluchaj“, „kavej“ či „perši“, čím podporuje mäkký turizmus a udržiava životodarnú kultúru v miestnej krajine

Inscenácia Pisočok má vo festivalovom bulletine napísaný presne vymedzený čas (67 minút), počas ktorého môžu herci slobodne spotrebúvať drahocenný kyslík a cícerkať nákazlivý smiech do ovzdušia sály BarMusea. Avšak ako zodpovední alarmisti, keďže nám ako ľudstvu ostáva podľa svetových klimatológov iba 9 rokov na to, aby sme odvrátili katastrofu, ani KĽUD neostal v kľude a radšej vlastné predstavenie skrátilo na Žatve o celú minútu. „Tuším, dnes sme hrali okolo 66 minút a dvanásť sekúnd, ale radšej si to overte“, prezradil herec Peter Vancák, ktorý sa popri umeniu venuje presným štatistikám a dodáva (už menej suverénne): „zrejme sme scénu-dve vynechali, ale pššt.“

Publikum bolo napriek týmto škrtom cez kultúru prajné. O to viac si užívali už druhé predstavenie na tohtoročnej Žatve, v ktorom sa na javisku pracovalo s pieskom (popri Elenkám z Mudroňky). Komparovať netreba, na to máme geodetov. Dôležité je, že z tohto piesočku sa dá postaviť aj bratislavský hrad pripomínajúci Taj Mahal v Burkina Faso.

KĽUD však neholduje žiadnym globalizačným trendom. Pyšne si udržiavajú svoju lokálnosť, v herectve, naturely, jazyku: „Gadžovská slovenčina nám ostala. Je ľepši, že budzeme hutoric po našom“, hrdo dodáva Vancák. Že to znie spiatočnícky? V Kladzanoch už majú aj progresívne eco-bio-raw uvedomelé komunitné kaviarne s bambusovými slamkami a domácou pálenkou. Tak držme im palce, aby boli východniarski divadelníci naďalej plní elánu, tvorivej vitality a zrelých úvah o svete a nás.

 

Jakub z čeľade molovitých

FOTO: Michal Lašut

Scénická žatva 2021