SPOZA EKOPONY: Komu patrí srdce?

Scénická žatva, 22. 10. 2021

Luigiho srdce

DS f*Actor, Liptovský Mikuláš

S celým hereckým osadenstvom, bez účasti režiséra

 

Režisér Michal Tomasy pripravil hru Ivana Bukovčana v štýle americkej buffonády. A ako strážca kľúča vpustil k Luigimu (Miroslav Števko) do cely šesť záujemcov o jeho srdce.

f*Actor hrali Luigiho srdce už jedenásty raz, ale na Turčianskom javisku ho hrali prvýkrát obrátene zrkadlovo. Luigiho srdce však zostalo biť správne.

 

Vaše prvé reakcie po rozboroch?

Dobré nápady mali, posunú nás dopredu. Kritickí boli aj právom, tiež sme mali taký názor, trafili. Ale po okresnom kole sme mali rozbor, kde nám povedali niečo iné ako títo porotcovia. Budeme musieť medzi tým nájsť zlatú cestu. Väčšinou sa poznámky týkali režisérovej práce. Bude s nami musieť niekoľko vecí dotiahnuť.

 

Nie je načase začať režisérovi do práce kecať? 

Nie! (Razantne!) Sme šťastní, že sa nám venuje a s nami robí…

Občas mu do režírovania niekto reční… my sa ho nebojíme s prepáčením poslať… (Prehlušený záznam: Roman, toto bude v časopise!) …udržujeme konsenzus medzi nami hercami aj režisérom. Všetci mu dôverujeme a on nás pozná aj ako ľudí, vie, čo ako herci zvládneme, či môže trošku pritvrdiť, či pôjdeme cez naše limity a bude to ok.

Plne mu dôverujeme aj ako dramaturgovi. Doteraz sme hrali autorské texty a bolo to prvýkrát, čo sme hrali hru od renomovaného autora, takže nová skúsenosť. Michal ju preškrtal pre naše potreby.

 

Čo bolo pre vás ako hercov na tejto hre najzábavnejšie?

Ten čas, ktorý spolu trávime. Že niečo spolu tvoríme, je len čerešnička na torte. Ide nám o tú radosť a lásku k nášmu divadlu, inak by sme to nerobili. (Roman H., dievčatá sa tvária dojato.)

Pre mňa je na tom najzábavnejšie sa učiť… (Bože, akí sme vážni!) …všímať si veci a na základe toho sa posúvať. Videl som to z balkóna už piatykrát a všimol som si dobrý vtip, ktorý mi až teraz došiel.

Mňa, a myslím, že aj všetkých ostatných, okrem Mira (Luigiho), baví, že celé predstavenie spolu  sedíme na balkóne, sledujeme brebty, na ktorých sa nemôžeme smiať. Máme disciplínu, vieme, kedy ideme, ale zároveň sa aj bavíme. A keď začne hrať hudba, predstavím si Aďu, ako začína tancovať s tými dlhými nohami, na opätkoch. Môj obľúbený joke z predstavenia má Andrea, keď sa jej Luigi pýta, prečo sa počas ich svadobnej cesty vyspala s milencom. A ona na to – keď jemu to inak časovo nevyšlo.

 

Miro (predstaviteľ Luigiho), ty sa tiež bavíš? Lebo počas celého predstavenia si vážny.

Musím byť vážny, preto sa tvárim vážne. (…Ty to nehráš, ty si vážny…) Počas predstavenia sa nám kadečo podialo, aj posteľ padla. Mňa baví, keď sa stretneme po divadle a začnú sa rozoberať blbosti, čo som povedal, napríklad veznem namiesto vezmem (je hrdý obyvateľ Smrečan!), a potom mi to pripomínajú ďalšie dva mesiace. Stále sa učím. Som im vďačný, že ma vzali do Faktoru z ochotníckeho divadla. (…A my sme čo?)

 

Čím si Luigiho srdce môže získať srdcia divákov? 

Naše spracovanie je, oproti pôvodnému textu, ktorý je strašne dlhý, svieže.

 

mth

FOTO: Michal Lašut

Scénická žatva 2021