Chvíľky poézie II

Recitátori • Tomáš Novák • Kristína Balgová • Jarmila Ráczová

Ustrice

Tomáš Novák nám predniesol Ustrice od Anton Pavloviča Čechova. Tomáš bol aj na stej Žatve, kde sa predviedol priamo na hlavnom stage-i počas slávnostného otvorenia. Už vtedy to bol človek s dušou pre umelecký prednes a nie len tak pre hocijaký iný slovný prejav.

Čo ty a morské plody?
Maximálne ryby, ale ustrice ma nelákajú.

Ani text ťa na ne nenavnadil?
Absolútne nie.

Recituješ ruského autora, ale vyzeráš ako Oliver Twist.
Nepoznám Olivera Twista.

Nevadí, vtip mi nevyšiel… V závere to trochu vyzeralo, akoby si zabudol text a rýchlo to ukončil.
Pôvodne mi bolo povedané, že sa mám ukloniť až pri potlesku. A ja som si myslel, že ľudia už vedia, že je koniec, ale nikto netlieskal, tak som sa poklonil. Prednes bol teda úplne ukončený.

A čo plánuješ do budúcna? Budeš recitovať aj ďalej? Uvidíme sa tu aj o rok?
Určite áno, lebo ma to veľmi baví. Konkrétny text na ďalší rok ešte nemám vybratý, ale chcel by som recitovať takýchto známejších autorov s vážnejšími témami. A skôr prózu ako poéziu.

FEL

Myšlienka v tvare príbehu

Kristína Balgová je pozemšťanka. Zjavom i výkonom však pripomína život z inej galaxie. Napriek tomu, že má dobrú pamäť, asi hodinu po rozhovore prišla s tým, že by si ho rada zopakovala. Ale to si len zle zapamätala tento nezabudnuteľný rozhovor.

Veríš v mimozemský život?
Jasné.

A čo by si spravila ako prvé, keby mimozemšťania prišli na Zem a akurát k tebe domov?
Najprv by som sa s nimi skamarátila a potom by som im ukázala Martin a Dolný Kubín – milujem Kubín. A určite aj dobré pesničky, aby mali štýl.

Zaujímavé destinácie… Ktoré tri veci by si im ukázala v Dolnom Kubíne?
Jednodznačne most cez Oravu (rieku, pozn. red.), to je must-see (musieť vidieť z ang., brať vzorku z mora z nem., pozn. red.). Určite kulturák a námestie.

Máš obľúbeného mimozemsťana?
Seba!

A aká je tvoja mimozemšťanská schopnosť?
Mám skvelú pamäť. Pamätám si veľmi veľa vecí, niekedy síce moja pamäť zlyháva, ale to je vekom. A mám strašne dobrú fantáziu.

FEL

Spravodlivosť

Stretnúť sa s Jarmilou Ráczovou bolo takmer nemožné. Po recitovaní utekala do BarMusea, kde už fičali prípravy na predstavenie, v ktorom hrala. Nakoniec sa nám to však podarilo neskoro večer v blízkosti DJ setu Mateja Matejku, ktorý hral naozajstné šlágre.

Recitovala si text Slávnostné otvorenie festivalu Scénická Žatva. Bol to zámerný krok, aby si sa sem dostala, alebo to bol náhodný výber?
Keďže toto je môj obľúbený festival, tak som k tomu vybrala tento text. Čiže áno, aby som sa sem dostala a aby som to celé mohla správne otvoriť.

Nerozmýšľala si nad tým, že by si si poslala CV do NAKA a recitovala by si im pred zatknutím tento text? (všetky ovácie za túto otázku smerujte prosím na inžiniera Mira Dacha, pozn. red.)
Určite nad tým pouvažujem. Treba sa posúvať a myslím si, že toto je ten správny smer.

Kto by si bola z Ligy spravodlivosti (Justice league)?
Superman. To som ja… dušou, ale najmä telom.

Hviezdoslava si si vybrala sama?
Bol mi ponúknutý s viacerými textami, ale povedala som si, že poďme do tohto. Po rokoch recitovania prózy som sa vrátila k poézii a Hviezdoslav je výzva pre všetkých. Bola to veľmi fajn skúsenosť a rozmýšľam opäť nad poéziou.

Vždy recituješ takéto v podstate angažované texty?
Väčšinou recitujem skôr osobné veci.

A čo si recitovala naposledy?
Text sa volal Vicenzzo z knihy Krasojazdkyňa. Rozprávačka videla svojho blízkeho mŕtveho po nehode na motorke. Toto si asociovať s vlastnými skúsenosťami je náročnejšie, ale bola to zaujímavá výzva.

FEL