Daj si rezeň, pôjde ti karta

Redakčný rozhovor: Klopkanie • Detský divadelný súbor Bebčina, Nová Dubnica • Zlaté pásmo v kategórii recitačné kolektívy a divadlá poézie detí, Hviezdoslavov Kubín 2023

Po mylnom uvedení predstavenia hlásateľkou namiesto Ženby prišlo to, čo prichádza po ženbe, a nie jednej. Na javisko sa vyrojilo osemnásť bebčiat a začala sa detektívka. Čo za kriminálnika to tam medzi nimi bolo? Čo a koho to chcel tĺcť a následne obaliť? No predsa rezeň – vyčítavo na nás ukazujú prstami.

Po predstavení som si vyententičkoval dve predstaviteľky, Ritu a Nelu. Respondentky chvíľu váhali, či majú ísť so mnou obďaleč niekam do ticha (správne, veď ma nepoznajú), ale po vypočutí si mojej prvej otázky sa s vervou pustili do odpovedí. Veď toto vôbec nie je seriózny plátok.

Napriek tomu, že rezeň s ryžou – a to zistili aj americkí vedci už začiatkom devätnásteho storočia –, je výsadou Záhoria, a to každú nedeľu, aj v Novej Dubnici je obľúbenou pochúťkou. Respondentka Nela si dokonca túto lahôdku rada osvieži kukuricou. Rita, naopak, tanier k rezňu rada zaplní zemiakmi. Trochu nuda, ale ešte je mladá. Veď ona dospeje.

Súbor väčší ako priemerný obecný futbalový klub po celý čas na javisku veľmi sympaticky súznel a pôsobil ako rokmi ovenčený a strasťami oplieskaný kolektív. Ako dokážu fungovať v takomto enormnom počte? „Počúvame sa a veľa sa medzi sebou rozprávame,“ prezradila Nela. „A hlavne máme sa radi,“ dodala Rita.

Ostali však v Novej Dubnici deti aj na iné krúžky? Vraj áno.

Vtipné fakty:

  • Označenie „Wiener Schnitzel“ sa prvýkrát objavilo na konci 19. storočia, pričom prvá známa zmienka je v kuchárskej knihe z roku 1831.
  • 9. september je národným dňom Wiener Schnitzel.
  • Myšlienka zmäkčiť kus tvrdého mäsa udieraním je evidentná v najstarších pamiatkách histórie človeka. Rimania však zanechali dôkaz o zušľachtení tenkého plátku mäsa vybagrovaného v chlebe a vyprážaného v 1. storočí pred Kristom.

FEL

Strašidelné príbehy pomáhajú s úpravou stolice

Recenzia porotcu: Klopkanie • Detský divadelný súbor Bebčina, Nová Dubnica • Zlaté pásmo v kategórii recitačné kolektívy a divadlá poézie detí, Hviezdoslavov Kubín 2023

Klopkanie (DDS Bebčina)

Klopkanie

O predstavení: Klopkanie • Detský divadelný súbor Bebčina, Nová Dubnica • Zlaté pásmo v kategórii recitačné kolektívy a divadlá poézie detí, Hviezdoslavov Kubín 2023