Absencia otca spôsobuje vegetariánstvo

Redakčný rozhovor: Otec so zemiakovým pyré (Etgar Keret) • Divadlo mladých Šesť pé, Partizánske • Zlaté pásmo v súťaži FEDIM 2023

Divadelný súbor Šesť pé z Partizánskeho siahol po izraelskom autorovi Etgarovi Keretovi, ktorého možno ani netreba skúsenému čitateľovi predstavovať – a očividne     ani ochotníckemu divadelníkovi, keďže sa s inscenovaním jeho poviedok roztrhlo na neprofesionálnej scéne tento rok vrece.

Tvorcovia hravou formou otvorili tému absencie otca v rodine – jeho odchod a vyrovnanie sa dieťaťa s touto traumou. Otec sa premení na zajaca a táto skutočnosť ľahko pretvorí dieťa na vegetariána. Aby som dodržala hravosť a veselosť inscenácie, rozhodla som sa vyspovedať Dávida Greguša – principála čarovného cirkusu.

Od Dávida som najprv chcela recept na zemiakové pyré. Keďže som vegetariánka, z vlastnej vôle, nie kvôli traume z otcovej premeny,nemohla som sa spýtať na pečeného králika. Dávid však recept nepoznal (prikladám ho na záver rozhovoru).

O tom, či je Dávid vegetariánom, sme sa nerozprávali, no môžeme tipovať, že áno, pretože jeho otec sa na zajaca taktiež premenil. Rovnako väčšina súboru má doma králikáreň. Ich inscenácia je teda aj osobnou výpoveďou. Skúšanie začali s hereckým cvičením – vytvorte etudu na tému môj otec sa premenil na zajaca. Vznikli zaujímavé scény, a tak sa režisér rozhodol pracovať s Keretovou poviedkou.

Na záver, pre všetkých, ktorých možno postihol podobný osud s premenou otca, som sa spýtala praktickú otázku: Čo takýto otec zajac rád žerie? Ten Dávidov cestoviny (lebo má rád cestovanie, žmurk).

Recept na zemiakové pyré, neupravený z dobruchut.sk:

  1. Zemiaky umývame pod tečúcou teplou vodou dovtedy, kým voda nie je celkom čistá. Potom ich očistíme, pokrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode. Uvarené scedíme, ešte horúce pretlačíme, pridáme horúce mlieko, olej, prípadne aj maslo, dobre vymiešame a povaríme.
  2. Podľa veku dieťa môžeme pripraviť zo 100 až 300 g očistených zemiakov.

Dilemma

Medzi putovačkou, klauniádou a správou o situácii

Recenzia porotcu: Otec so zemiakovým pyré (Etgar Keret) • Divadlo mladých Šesť pé, Partizánske • Zlaté pásmo v súťaži FEDIM 2023

Otec so zemiakovým pyré (Šesť pé) 1

Otec so zemiakovým pyré

O predstavení: Otec so zemiakovým pyré (Etgar Keret) • Divadlo mladých Šesť pé, Partizánske • Zlaté pásmo v súťaži FEDIM 2023