Freud a smotanový jogurt sú priatelia

Redakčný rozhovor: Daddy Freud (kolektív a Markéta Bláhová) • B+S pri ZUŠ J. Rosinského, Nitra • Víťaz celoštátnej súťaže FEDIM 2023

Inscenácia divadelného súboru B+S, Daddy Freud, nám ponúka pohľad do sveta mladých – do ich problémov, otázok, neschopnosti porozumieť svetu a hlavne sebe. Pri mojej nedokonalej znalosti života a pôsobenia Sigmunda Freuda som sa odhodlala spýtať sa po predstavení hercov, Bruna Baláža a Samuela Soyala, pár otázok ohľadom ich vzťahu s matkami a otcami. Či trpia Oidipovským komplexom alebo ho len zatiaľ nemajú pomenovaný. Bruno aj Samuel majú s rodičmi komplikované vzťahy, čo silne cítiť aj z ich inscenácie. Rozprávali o určitom rodičovskom nepochopení, o hádkach či nezhodách. No nie je podľa nich dôležité viesť o daných problémoch dialóg na javisku. Terapeutické divadlo je pre nich buď neznámy pojem, alebo nie príliš obľúbený a vyhľadávaný – sami však vyzdvihujú bizarnosť toho, že si v takom divadle zahrali.

Chlapci v inscenácii tematizujú aj odchod mladých ľudí zo Slovenska. V rámci otázok na telo som sa odvážila spýtať aj na to, či život v zahraničí plánujú.

Samuel potvrdzuje: “Áno, pasívne na tom pracujem. Pozerám si krajiny, učím sa jazyky a kontrolujem, kde by sa mi žilo lepšie.”

Rovnako sa plánuje odsťahovať aj Bruno. Na Slovensku sa necítia prijatí a ich výpoveď je mrazivou skutočnosťou našej súčasnej mladej generácie (aj keď po 30. septembri si možno so súborom B+S podáme ruky viacerí).

Pri snahe odľahčiť ťaživú generačnú výpoveď som do pléna hodila dve otázky: Akú príchuť mal jogurt, ktorý v jeden moment Bruno vyleje Samuelovi na vlasy? A aký majú vzťah k slovenskému dielu Drak sa vracia od Dobroslava Chrobáka – keďže sa určitú časť inscenácie hádajú o dračej existencii. A teda – príchuť nemal žiadnu, bol to obyčajný smotanový jogurt. Ale ťažko sa dostáva z vlasov. Keď Samuel na začiatku hrania vlasy nemal, bol život ľahší. Teraz mu celý deň kučery smrdia po smotane. A o takej knihe nikdy v živote nepočuli. Ani o žiadnom Chrobákovi. Summa summarum, mladá generácia musí čeliť zložitým rodinným, existenčným a psychickým problémom, neustále spochybňuje svoje miesto v našej spoločnosti a ku všetkému nečíta slovenskú prózu naturizmu.

Dilemma

Negrcaj, balansuj!

Recenzia porotcu: Daddy Freud (kolektív a Markéta Bláhová) • B+S pri ZUŠ J. Rosinského, Nitra • Víťaz celoštátnej súťaže FEDIM 2023

Daddy Freud (B+S) 1

Daddy Freud

O predstavení: Daddy Freud (kolektív a Markéta Bláhová) • B+S pri ZUŠ J. Rosinského, Nitra • Víťaz celoštátnej súťaže FEDIM 2023