O svadbách, bukrétach a oknách

Redakčný rozhovor: Ženba (Nikolaj Vasiljevič Gogoľ) • Divadlo „A“ a Divadlo SHANTI, Prievidza • Víťaz kategórie II. Prúdy tradičného divadla na celoštátnej súťaži Belopotockého Mikuláš 2023

Vedeli ste, že v roku 2020 vstúpilo na Slovensku do zväzku manželského 23,8 tisíc párov? Vedeli ste, že išlo tým pádom o najmenší počet svadieb od vzniku Československa v roku 1918?

Uzavretie manželstva je pre mnohých ľudí významným míľnikom v ich životoch. Prisahať svojej vyvolenej partnerke či partnerovi vernosť na celý život, v dobrom aj v zlom je nielen romantickým upevnením dlho budovaného vzťahu, ale aj zodpovednosť. 

Nepríjemnou stránkou manželstva je napríklad taký rozvod. Čoraz väčší nárast rozvodovosti sa hlboko dotýka podstaty ľudskej empatie a vôbec schopnosti dlhodobo udržiavať tak krehký a ľahko pominuteľný fenomén, akým je partnerstvo.

Apropo, svoje o nevestách a ženáčoch, dohadzovačkách a dohadzovačoch vedel (zrejme) aj Nikolaj Vasilievič Gogoľ. Jeho slávnu komédiu Ženba divadelnou vlečkou pritiahol na tohtoročnú žatvu prievidzský traktor A a SHANTI v réžii Petra Palika.

Tento kreatívny vehikel rozhodne nie je hanblivý a ako sa ukázalo, v otázkach manželských záležitostí je veľmi otvorený a vynaliezavý.

Zaujímavosťou je, že z početného osadenstva je zosobášené len malé percento členov. Niekto dokonca stihol aj viacero manželstiev, iný (v tomto prípade iná) zatiaľ ani jedno, aj keď sa veľmi snaží.

V problematike svadobnej etikety padla téma na vhodný výber kytice pre Agafiu Tichonovnu. Bukréta zložená z agátov či karafiátov by bola príliš prvoplánová. Oveľa zaujímavejší a v istom zmysle aj performatívnejší variant navrhli sami členovia hereckého kolektívu. Možno konštatovať, že zväzok zo sspodnej bielizne jedného z hercov prekladaný banánmi by zamiešal osudové karty na nejednej svadobnej hostine. Takisto ikebana zložená z gerbier a iného pohrebného rastlinstva, sťaby symbol pevného a dlhotrvajúceho vzťahu, atakuje prvé priečky v kategórii svadobných obskúrností. 

Zaujímalo by vás, akými rôznymi spôsobmi sa dá stráviť svadobná noc? Jeden z hercov sa s autorom tohto článku podelil o skutočne nevšedný zážitok. Celú noc totiž prečkal pri otvorenom okne hľadiac na tmavú nočnú oblohu v očakávaní čohosi neopakovateľného.

A veru mal pravdu. Veď taká svadba je iba párkrát za život.

Pendejo

Nikolaj Vasilievič Tinder

Recenzia porotcu: Ženba (Nikolaj Vasiljevič Gogoľ) • Divadlo „A“ a Divadlo SHANTI, Prievidza • Víťaz kategórie II. Prúdy tradičného divadla na celoštátnej súťaži Belopotockého Mikuláš 2023

Ženba (Divadlo A a SHANTI) 1

Ženba

O predstavení: Ženba (Nikolaj Vasiljevič Gogoľ) • Divadlo „A“ a Divadlo SHANTI, Prievidza • Víťaz kategórie II. Prúdy tradičného divadla na celoštátnej súťaži Belopotockého Mikuláš 2023