Vačica, ktorá sa nesmiala

Divadelný súbor GONG, Bratislava
Program je vhodný pre deti.
Autor:
Frank Tashlin
Súťaž:
Víťaz festivalu Divadlo a deti 2023
Kedy:
Streda 30. 8. 2023 o 16:30 hod.
[15']
Kde:
Vačica, ktorá sa nesmiala (DS GONG) 1

Pri tvorbe inscenačného tvaru sme sa inšpirovali literárnou predlohou amerického scenáristu, režiséra a animátora Franka Tashlina. Ide o jeho druhý titul z trojice vtipných kreslených príbehov pre deti o ľuďoch (a na chvíľku aj o zvieratkách). Nadčasový príbeh o vačici, ktorý vykresľuje ľudskú hlúposť, povýšenosť a niekedy až zvrhlosť ľudskej spoločnosti v snahe mať za každú cenu pravdu. Zaujali nás predovšetkým témy hľadania identity jednotlivca, používania vlastného rozumu a intuície v závažných životných situáciách, ako aj kritika ľudskej spoločnosti, jej domýšľavosti a snahy iných manipulovať a presadiť svoj názor.

Základ režijnej koncepcie Vačice, ktorá sa nesmiala vznikol rovnako počas letného tvorivo-dramatického stretnutia pod vedením režisérky Michaely Homolovej a Alexa Mihálika, ktorú sme v priebehu roka dopracovali do výsledného scénického tvaru. Dramatizáciou literárnej predlohy, ktorej spolutvorcami boli samotné mladé dievčatá, vzniklo dielo plné  pohybových obrazov a rôznorodých výrazových prostriedkov.

O divadelnom súbore GONG

Divadelný súbor GONG z Bratislavy patrí medzi najstaršie detské a mládežnícke divadelné zoskupenia na Slovensku. Jeho činnosť trvá nepretržite už od roku 1954. Za dlhé roky sa v súbore vystriedalo už niekoľko generácií členov. Bývali členovia, dnes už profesionálni umelci, pokračujú naďalej v práci so súborom prevažne v čase prázdnin ako lektori na tvorivo-dramatickom pobytovom podujatí pod názvom Stretnutie s Tháliou či ako tvorcovia, alebo spolutvorcovia divadelných inscenácií.

Autor: Frank Tashlin
Preklad: Michaela Homolová
Réžia, dramatizácia, choreografia: Michaela Homolová Alex Mihálik
Dramaturgia: Michaela Homolová
Scénografia: Barbora Jakubková

Obsadenie
Vilma Anderlová, Pavla Gažáková, Tatiana Hudecová, Viktória Husárová, Eliška Mateášiková, Nina Švédová, Amélia Vargová

Stanford a vačice idú dokopy

Redakčný rozhovor: Vačica, ktorá sa nesmiala (Frank Tashlin) • Divadelný súbor GONG, Bratislava • Víťaz festivalu Divadlo a deti 2023

Nevyužitý potenciál scény dolu hlavou

Recenzia porotcu: Vačica, ktorá sa nesmiala (Frank Tashlin) • Divadelný súbor GONG, Bratislava • Víťaz festivalu Divadlo a deti 2023