Kontra

Apostrop pri ZUŠ J. L. Bellu, Liptovský Mikuláš
Autor:
Esteve Soler
Súťaž:
Belopotockého Mikuláš 2022, súčasné prúdy
Kedy:
(90')
Kde:
Kontra - Apostrop, foto: Jakub Jančo

Kontra je autorský výber zo známej trilógie Proti láske, proti pokroku, proti demokracii katalánskeho dramatika Esteva Solera. S nádychom absurdity sa v bližšie neurčenej dystopickej spoločnosti ukazuje možná verzia našich budúcich životov, ovládaná všadeprítomným systémom, kontrolou a formovaná pokrivenými ľudskými vlastnosťami. Niekoľko jemne futuristických jednoaktoviek, spojených čiernym humorom a plných bizarnosti, veľmi netradičnou formou hovorí o aktuálnych témach v oblasti politiky, technológií, ľudskosti a základoch modernej demokratickej spoločnosti.

O divadelnom súbore Apostrop

Súbor vznikol tesne pod strechou ZUŠ J. L. Bellu v Liptovskom Mikuláši v roku 2015, kde si hneď pridelili názov Apostrop. V rámci niekoľkoročnej histórie uviedli na javisko hry ako Bol som dlho preč, Made in Poland, Bazén aj autorské dielo Obscur. Od roku 2016 po jeho boku fungoval aj mládežnícky divadelný súbor Tribunalis, ktorý sa venoval divadlu poézie aj divadlu mladých a má za sebou inscenácie ako Allen a Lawrence hrajú jazz, Oblak v nohaviciach alebo autorskú inscenáciu Štefánka. V roku 2020 sa tieto dva súbory zlúčili. Súbor si za svoj cieľ kladie šírenie idey moderného, netradičného, no politicky a spoločensky aktuálneho divadla aj na neprofesionálnej úrovni.

Réžia, preklad, úprava: Cyril Navrátil, Martina Černá, Tereza Melicharová, Marie Špalová a kolektív

Dramaturgia: Žofia Kráľová

Scénografia: Ján Kuráň

Kostýmy: Ivana Kuráňová

Obsadenie
Stanislav Kaľavský, Slavomíra Bencúrová, Samuel Žiaran, Jozef Košík, Marek Baláž, Yeva Mariya Vishnevich, Katarína Mikulová, Nina Nahálková, Emma Martošová, Nina Uličná, Radoslav Mlynček, Timea Šlauková