Mengeleho dievča

RAMAGU, Spišská Stará Ves
Autorky:
Veronika Homolová Tóthová, Viola Stern Fisrchrová, Jana Ovšonková
Súťaž:
víťaz súťaže Belopotockého Mikuláš 2021, súčasné prúdy
Kedy:
(90')
Kde:
Mengeleho dievča - RAMAGU

Viola žije v Lučenci svoj život plný nádejí a životnej energie v čase, keď všetko zničí vojna. Rodinné puto, nádej na lásku, túžbu po vzdelaní a radosti každodenného života sa stávajú už iba spomienkami, ktoré nahradí holý boj o život. Hneď pri príchode do Osvienčimu ju Josef Mengele vyberie do skupiny väzenkýň, na ktorých budú nacistickí lekári vykonávať pokusy.

Úspešnú knihu sme sa rozhodli pretaviť do monodrámy a oživiť tak neskutočne krutý, desivý svet, ktorý musela mladá Lučenčanka žiť. Viola prežívala svoju prvú lásku. Mala veľkú milujúcu rodinu, priateľov, ambície a sny. Nič z toho jej neostalo. Žáner monodrámy ponúka možnosť zamerať sa detailne na emócie a svet hlavnej hrdinky. Cieľom je aj v regióne priniesť asociáciu s dianím minulým a podporiť memento aj v odľahlých končinách krajiny, kde často panuje pocit, že udalosti „veľkého sveta“ sa nás niekedy netýkajú.

O divadelnom súbore Ramagu

RAMAGU, o. z., je profesionálne regionálne zoskupenie pôsobiace na poli kultúry v regióne Pienin a Zamaguria (okres Kežmarok). Od svojho vzniku (2009) vytvorilo v regióne nezávislé divadlo, ktoré má na konte desiatky premiér a stovky repríz. RAMAGU od roku 2018 prevádzkuje kultúrne centrum RAMAGU ATELIÉR s paušálnym mesačným programom a od roku 2012 vydáva nezávislý regionálny mesačník Zamagurské noviny. V roku 2021 získalo na Belopotockom Mikuláši s inscenáciou Mengeleho dievča hlavnú cenu a umiestnenie v zlatom pásme v kategórii prúdov súčasného divadla.

Réžia, dramatizácia: Jana Ovšonková

Scénografia: Dušan Krnáč

Hudba: Peter Gábor

Kostýmy: Martina Golianová

Osoby a obsadenie
V hlavnej úlohe: Simona Marhefková
Ďalej hrajú: Zdenko Dudžák