Naším cieľom je a vždy bolo šírenie osvety o animácii

Tomáš Danay
Festival BAB – Bienále animácie Bratislava je medzinárodný festival animovaných filmov pre deti. Jeho prvý medzinárodný ročník sa konal v roku 1991 a od roku 2003 je festival súťažný. Zapísal sa na kultúrnu mapu Slovenska a okrem hlavného mesta Bratislavy, k festivalovým mestám pribudli aj Skalica, Prievidza, Košice, Prešov a Myjava. Avšak toto nie je článok, ale rozhovor a preto som sa čo-to popýtal riaditeľa festivalu Tomáša Danaya.

Počas Scénickej Žatvy 2022 si budú môcť návštevníci a návštevníčky festivalu pozrieť až dve pásma filmov: pre deti i dospelých. Ako prebiehal ich výber? Prihliadali ste na to, v akom prostredí sa budú filmy premietať?

Selekcia filmov pre deti bola viac menej jednoduchá, snažili sme sa vybrať filmy, ktoré deti pobavia a zároveň obohatia. Tento proces volíme aj pri výbere našej oficiálnej selekcie. Dnešné médiá a hlavne internet je zaplavený množstvom nekvalitného, niekedy priam nebezpečného kontentu pre deti. Jedným z cieľov našeho festivalu je ukázať rodičom aj deťom, že existujú aj kvalitné alternatívy. Ale aby som sa vrátil k detskej selekcii pre Žatvu, tak či už po obsahovej alebo výtvarnej stránke, každý si príde na svoje. Snažili sme sa ju spraviť pestrú a zaujímavú. U dospeláckych filmov sú kritériá trošku iné, filmy sú umeleckejšie, výtvarnejšie a témy sú vážnejšie, dospelejšie.

Podnázov BAB-u je Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti. Na Žatve však budeme vidieť filmy pre dospelých. Ako je to možné? Kde sa stala chyba? Vďaka čomu si zaslúžili tieto filmy rating R?

Chyba sa nestala. Naším prvotným cieľom je a vždy bolo šírenie osvety o animácií. V spoločnosti koluje taká dogma, že animácia je pre deti, nie je to však vôbec tak. To že je niečo animované, neznamená, že je to vhodné pre deti ako si mnohí rodičia myslia. Potom to dopadá tak, že malé deti pozerajú animáky typu Family Guy alebo Bojack Horseman, ktoré sú skvelé, ale sú vytvorené vyslovene pre dospelých a deti môžu deformovať. Je dôležité, čo púšťate nielen svojim deťom, ale aj sebe. Ako som už spomínal, naše dospelácke filmy sú vážnejšie a umeleckejšie, na Žatve konkrétne premietneme selekciu zakázaných filmov BAB-u zvanú Black Flag. Je to kolekcia, ktorú vytvoril animátor Andrej Kolenčík a obsahuje rôzne podivné, fascinujúce a fantáziu stimulujúce filmy. Ale zbytočne o tom hovoriť, lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.

Vďaka medzinárodnému štatútu je ponuka filmov určite pestrá. Zapájajú sa všetky krajiny sveta? Alebo je to ako so športovými majstrovstvami sveta: stále tie isté krajiny, len iní hráči?
Tento rok sa nám do súťaže prihlásilo neuveriteľných 1709 filmov z 97 krajín sveta. Takže ponuka je naozaj široká a pestrá. Samozrejme, existujú stálice animačnej scény. Väčšinou to súvisí s podporou daného štátu pre umenie. Francúzsko, Spojené štáty, Japonsko, Belgicko, Holandsko, Anglicko sú zastúpené veľmi často. V poslednej dobe sa tvorba animovaných filmov veľmi rozbehla aj napríklad v Iráne a v Indii. Situácia sa veľmi pozvolna lepší aj na Slovensku. Samostatná kategória je Rusko, ruské animované filmy pre deti patria medzi najlepšie na svete, avšak kvôli vojne ich na tohtoročnom festivale bohužiaľ neuvidíme.

Medzinárodný festival si vyžaduje medzinárodnú porotu. Je po toľkých rokoch stále koho osloviť? Či stane sa, že sa niektorí porotcovia a porotkyne zopakujú?
Keby sme neboli medzinárodný festival, tak by to mohol byť problém. Slovenská scéna animovaného filmu je taká malá, že sa doslova všetci poznáme. Na našom festivale však nezáleží z akej krajiny je člen poroty a tak máme na stovky rokov vystarané.

Na BAB-e úraduje aj detská porota. Akým spôsobom sa môžu deti do nej hlásiť a čo všetko obnáša byť jej súčasťou?
Okrem nášho festivalu sa v BAB-e venujeme aj iným aktivitám, hlavne edukačného a umeleckého charakteru. Usporadúvame workshopy animovaného filmu po celom Slovensku, ale aj v zahraničí. Členmi poroty sú vždy tie najšikovnejšie deti, ktoré tieto workshopy absolvovali. Čiže ak by niekto z Vašich detských čitateľov mal záujem, nech nás sleduje na sociálnych sieťach a zapája sa do našich workshopových aktivít. Treba však dávať pozor, byť porotcom nie je med lízať. Je to naozaj zodpovedná robota, ktorá vyžaduje veľa trpezlivosti a správneho úsudku. Dotyčný/-á si musí pozrieť všetky filmy v súťaži, ktorých je naozaj hojne a potom z nich vybrať jedného víťaza. Svojich porotcov a to aj detských si však veľmi ceníme a budú naozaj hviezdami červeného koberca.

BAB udeľuje až osem ocenení. Tým hlavným je Cena Viktora Kubalu. Prečo práve Viktor Kubal a nie trebárs Daniel Dangl alebo Jaroslava Havettová?

Aj keď Dano Dangl znie veľmi lákavo (v tvári sa Tomášovi zračí viditeľná irónia), tak Viktor Kubal je právom označovaný za otca animovaného filmu na Slovensku. Práve preto naša cena nesie jeho meno. Neuveriteľnou karikaturistickou skratkou dokázal zachytiť akýkoľvek tvar a pohyb a jeho filmy sú naozaj nadčasové. Ťažko by sme našli vhodnejšieho kandidáta.

Programový riaditeľ Scénickej žatvy Matej Moško je zároveň správcom webových stránok festivalu BAB. Odkedy Matej zastáva túto funkciu, postrehli ste nárast záujmu alebo skôr naopak, festival ide tzv. „do kytek”?

(Smiech). S Matejom sa poznáme už dlhé roky, boli sme spolužiaci na VŠMU. On študoval divadelnú kritiku a ja animáciu. Vždy sme si navzájom pomáhali so svojimi projektami, ja som mu kreslil, robil grafiku, animácie a on mi pomáhal s technickými a produkčnými záležitosťami. Odvtedy ubehlo mnoho rokov a ja som sa stal riaditeľom BAB-u a Matej Scénickej Žatvy, pomáhame si však dodnes. V roku 2020 nás, ako každý iný festival zastihla pandémia a vtedy ešte nikto netušil ako sa robia online festivaly a ako to všetko funguje, bolo to pre nás, ako aj pre celý svet úplne nové. Matej nám však zabezpečil všetky technické náležitosti a riešenia online vysielania a aj vďaka nemu si naše filmy pozrelo viac ako 50 000 ľudí po celom Slovensku.

TEXT: Felicita