V programe Scénickej žatvy 100 diváci uvidia len víťazov

Kontra - Apostrop, foto: Jakub Jančo
V programe Scénickej žatvy 100 diváci uvidia len víťazov. Nad festivalom prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová.

Aj tento rok sa na Scénickej žatve stretnú víťazné inscenácie a recitátori z celoštátnych postupových súťaží vyhlasovaných Národným osvetovým centrom. Svoje miesto v programe si každý divadelný súbor musel vybojovať od regionálnych cez krajské až po celoslovenské kolá. „Na Scénickej žatve vždy uvidíte len to najlepšie z najlepšieho, aj preto sa jej kedysi hovorilo Festival festivalov,“ vysvetľuje programový riaditeľ Matej Moško.

Na jubilejnom 100. ročníku Scénickej žatvy sa za 6 dní predstaví až 20 inscenácií a 11 umeleckých prednesov, ktoré v divadelných súťažiach získali zlaté pásmo a postúpili na Scénickú žatvu. V programe sú osvedčené stálice ako trnavský DISK, nitriansky divadelný súbor DRIM alebo divadlo Apostrop z Liptovského Mikuláša. Diváci si určite všimnú aj úplne nové divadelné súbory ako dNO z Námestova. Námestovčania v tanečno-pohybovej inscenácii spracovali ťažkú tému šialeného vraha, ktorý v námestovskom kostole v 60. rokoch zavraždil štyroch ľudí.

„Tentoraz sme sa ocitli v zložitejšej situácii, pretože minulý rok sa konali súťaže pre koronu až po Žatve. Programová rada preto vyberala najlepšie inscenácie až z dvoch súťažných ročníkov. Program bude preto ešte plnší, ako sme boli po iné roky zvyknutí,“ doplnil Matej Moško.

Divákov v programe oslovia aj tri zahraničné predstavenia. Klasický Revízor v réžii maďarského režiséra Balásza Perényiho je takmer fyzickým divadlom, ktoré miestami pripomína taliansku commediu dell’arte. Z českej inscenácie Cvičme v rytme, ktorá vznikala počas lockdownov, je cítiť autentickú túžbu tvoriť a zabávať divákov. Najvýpravnejšou inscenáciou bude určite nedeľné srbsko-česko-slovenské koprodukčné predstavenie – divadelná verzia Kafkovho románu Proces. Na Scénickú žatvu zavíta aj prezident Medzinárodnej asociácie amatérskeho divadla AITA/IATA Aleda Rhys-Jones z Veľkej Británie.

Pre detských návštevníkov festivalu pripravilo Národné osvetové centrum v spolupráci s mestom Martin a Turčianskym kultúrnym strediskom pestrofarebný program. Od štvrtka do soboty si malí diváci môžu pozrieť divadelné predstavenia, zaujímavé filmy alebo sa zapojiť do tvorivých dielní so slovenskými umelcami.

Festival Scénická žatva je vrcholnou prehliadkou ochotníckeho divadla, na ktorej sa predstavia víťazné ochotnícke divadelné súbory a recitátori z postupových súťaží ako Belopotockého Mikuláš, Zlatá priadka, FEDIM či Hviezdoslavov Kubín. Festival organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach. 

Program a ďalšie informácie o festivale budeme postupne uverejňovať na www.scenickazatva.eu.