Festivalový denník 1

Scénická žatva, 21. 10. 2021

SPOZA EKOPONY: Nikomu to nepoviem

V nitrianskom divadle mladých sa rozšíril taký nešvár. Samotní žiaci si zakladajú vlastné divadelné kompanie, skúmajú, tvoria, skúšajú a nastavujú nové latky. A nemienia s tým prestať.

Čítať viac »
Scénická žatva, 21. 10. 2021

EKOKRITICKÝ PANEL: Nevypočutých vypočuli…

Téma, ktorú sa divadelný súbor Jednosmerka z Nitry rozhodol inscenovať, je pálčivým dôkazom doby, v ktorej žijeme. Túžba byť vypočutí, nie kvôli tomu, že sa domáhame zdieľať svoj názor v komentároch na sociálnych sieťach, ale pre bezmocnosť pri riešení svojho problému.

Čítať viac »
Scénická žatva, 21. 10. 2021

SPOZA EKOPONY: Elenky trvalo neudržateľné

Kým spoločnosť razí progres a mladá generácia miluje nové trendy, v Martine idú proti prúdu. Takmer napospol ženský kolektív Elenky z Mudroňky našiel obnoviteľný zdroj inšpirácie v zápiskoch Eleny Maróthy-Šoltésovej a vytvoril inscenáciu, ktorá vzdala hold aj trvácnosti spolku Živena a jeho 150. výročiu. Škoda len, že išlo o jednorazový projekt, ktorý pre vyťaženosť členiek (a člena) kolektívu údajne nebude možné zrevitalizovať. 

Čítať viac »
Scénická žatva, 21. 10. 2021

SPOZA EKOPONY: Len som sa bála, že to pokazím

Monodráma Rebeka mala v štúdiu SKD svetovú premiéru. A hlavná protagonistka Michaela Vojtušová hrala prvýkrát pred verejnosťou. Jej minimalistická scéna nezanechala žiadnu stopu, dokonca ani odpad. Zato samotné predstavenie prinieslo tínedžerský návod, ako si získať prvú lásku. Michaela sa cítila na javisku dobre a aj po rozboroch by túto monodrámu chcela hrať ďalej.

Čítať viac »
Scénická žatva, 21. 10. 2021

SPOZA EKOPONY: Išli za peniazmi, prišli so skúsenosťami

Každý z nás pozná niekoho, kto s vidinou kráľovskej výplaty zamieril na prelome tisícročia na Britské ostrovy. Hodiny nepohodlia pretrpeli oficiálne v autobuse kvôli cene cestovného lístka, v skutočnosti dali prednosť kolesám pred krídlami kvôli nižším emisiám. Z oberania jahôd, či stráženia detí ostali všetkým bohaté skúsenosti, niektorým úsmevné spomienky, iným  potomstvo, no viacerým pocity poníženia a frustrácie.

Čítať viac »
Scénická žatva, 21. 10. 2021

EKO ĎALEJ?

Veľkolepé plány nazvané „99. ročník Scénickej žatvy“, prezieravo vklinené medzi poradovými vlnami koronakrízy, dostali napokon podobu matrixovského déjà vu.

Čítať viac »
Scénická žatva, 21. 10. 2021

Jánošíka zrecyklovali a nanovo uviedli

Téma Jánošíka sa v divadelných dejinách zrecyklovala viac ako rolky od toaletného papiera na benzínovej pumpe. Potulné dividlo J+T však do transformácie pôvodného stavebného príbehu pridalo kvalitnú zmes komiky a jedno „W“ navyše.

Čítať viac »
Scénická žatva 2021