(Já chci žít?) nonSTOp

Scénická žatva 100, fotogaléria z prvého dňa festivalu

Ach jaj. Neviem ako vy, ale ja ťahám už tretí festival v rade. Najprv to vo štvrtok boli Punkáči deťom, hneď odtiaľ som ťahal na Kremnické gagy, no a teraz ešte musím potiahnuť Scénickú žatvu, a to rovno tú stú. Dobre teda. Nemusím, ale chcem. Vďaka Bohu za ten jeden voľný deň v pondelok. Lebo veľa zmien sa tu udialo a treba si zvykať.

V prvom rade sa chcem zmieniť o krčme. Ono kedysi to bola Líra a teraz je to Brept. Keby ste si náhodou nevedeli spomenúť, kde sa to máte túto Žatvu stretnúť s kamarátom na tom pive, tak skúste povedať názov krčmy a pomýľte sa. No a už ste doma. Dnu sa už síce nefajčí, ale účet vám založia. To je super, len svoje meno musíte pri bare šepkať, aby si ostatní divadelníci nevšimli, že keď povedia „dajte to na Gaba“, tak bude Gabo posledný deň Žatvy veľmi prekvapený, koľko toho zožal. A asi to nebude považovať za zožatý úspech. No a keďže kedysi stan patril výhradne DJ-ovi Tričkovy, tak tento rok si právo naň vyhradzujú hneď niekoľkí. Primárne by som povedal, že to budú mestskí policajti mesta Martin, pretože sa nám stan presunul viac do centra diania. Výhody presunutia sú tie, že je výrazne bližšie. Nevýhody presunutia sú tie, že je výrazne bližšie. Tak sa do stanu dostali aj tí, čo tam bežne nechodia. Napríklad hneď zo začiatku som v ňom videl Mira Dacha, ktorý po minulé Žatvy múdre debaty o divadle viedol v Líre. Chválim teda organizátorov, že ho tam dostali takpovediac na silu, a to ad jedna tým, že mu Líru premenovali, a ad dva tým, že mu do programu napísali, že bude o divadle múdro debatiť v stane.

Žezlo stanmajstra od neho prebral Kubko Molnár so Saškou Štefkovou, ale ich kvíz sme zvládali len do polovice. Aj tak to bolo zbytočné, pretože kto pozerá televíziu, vedel, že to aj tak vyhrá Piťo. Hneď po nich nastúpil DJ Tuzex, ale keďže už bolo veľa hodín, hral viac na počúvanie ako do tanca. Čo je super, pretože Žatva má už sto rokov a treba mať na pamäti, že po 22:00 hodine už chce svoj pokoj. Ale zas pokoj jej doprajeme len v utorok? OK, možno aj v stredu. Maximálne vo štvrtok. V piatok si Žatva musí uvedomiť, že my ešte sto rokov nemáme a či chce, či nechce, budeme jej spievať k narodeninám až do rána. Živijó!

STOkár