Priniesli až sto balónov!

Priniesli až sto balónov!

Narodeninovú oslavu si snáď nikto nedovolí predstaviť bez mrkvy s humusom, retro tomboly či umrnčanej slušňáčky. Dramaturgická rada jubilejnej Scénickej žatvy preto neotáľala a spomedzi bohatej ochotníckej nádielky stavila na istotu: balóny. Viac prezradila režisérka inscenácie Dievča z morského dna Zuzana Demková.

Koľko balónov máte na scéne v rámci predstavenia?

Sto.

Úžasné! A ako dlho ich nafukujete?

Približne pol hodinu pred predstavením. Je s tým však problém, pretože niektorá z herečiek sa rozfúka natoľko, že ju začne bolieť hlava.

Neklesla preto medzičasom morálka? Nezačali herečky podvádzať a pripravovať iba 99 balónov?

V žiadnom prípade! Vždy sa nafúkne presne sto balónov z nového balíčka, ktoré stáli majlant, nehovoriac o héliových bombách. Občas však niekoľko balónov praskne skôr ako začne predstavenie a baby vedia, že ich potrebujeme. Preto nešfindľujú.

Scénografia je teda neodmysliteľnou súčasťou tejto inscenácie. Ako prebiehal proces tvorby od nápadu po javiskovú realizáciu?

Ide de facto o covidové dielo. Najskôr som začala skúšať s protagonistkou Sofinkou a hoci sme od začiatku vedeli, že chceme v inscenácii balóny, ich konkrétne používanie bolo vecou skúšania a ohlodávania rôznych možností. Dievčatá sa skrátka hrali a iba sme po nejakom čase vybrali to najlepšie a najvhodnejšie pre celý koncept. Potom sme diskutovali, či je napríklad lepšie metaforizovať pôrod vložením balóna pod šaty, alebo ho stačí iba priložiť k bruchu ponad kostým a podobne. Bola to zábava a ak sme aj boli niekedy smutné (pretože tlmočíme vážne témy), trošku sme si dúchli z hélia a bolo po probléme.

Protagonistka a sedem dievčat tvoriacich chór… Kde sú chalani?

Presne! To je dlhodobý problém. Iba raz sme mali chlapcov v inscenácii (O milionárovi, ktorý ukradol slnko, pozn. red.), za ktorú sme aj dostali cenu Tvorivý čin roka. Viac nič. Ale v dospeláckom súbore máme šikovných mužov, tak sa nám to nejako kompenzuje.

O dva roky budete oslavovať aj vy – súbor Prvosienka bude mať 20 rokov. Využijete tieto balóniky alebo sa chystáte na iný kus?

Priznám sa, že ešte neviem čo bude. Všetko sa ukáže časom.

TEXT: Mol

FOTO: Braňo Konečný