Novinky a články

EKO ĎALEJ?: Festival sú ľudia

Scénická žatva už dávno nie je žiadny vetchý smrečok, ktorý by vykýval hocijaký záchvev vetra. Ako sa ukázalo, nezlomí ju ani smršť, ktorá sa celým svetom prehnala a stále podchvíľou vyčíňa.

Čítať viac »
Scénická žatva, 24. 10. 2021

MONOKULTÚRY: Keď dominuje próza

Počas sledovania prednesu som sa nakrátko ocitol v budúcnosti. Je pondelok ráno, hektický kancelársky svet naberá na obrátkach, do kancelárie vstupujú prvé osoby a dráma začína. Našťastie som sa spamätal a ešte stále sedel v prítmí priestoru BarMuseum, kde sa dial prednes.

Čítať viac »
Scénická žatva, 23. 10. 2021

EKOKRITICKÝ PANEL: Večer Lakomca

Prievidzský súbor svojím Lakomcom naštartoval v sobotu večer svojskú spanilú jazdu zapriahnutú osvedčenými divadelnými koňmi v podobe mimoriadnej kvality hereckého súboru, nekonvenčnej režijnej koncepcie, hravej podoby scénickej hudby, funkčnej scény a nadpriemernej kostýmovej výpravy.

Čítať viac »
Scénická žatva, 22. 10. 2021

SPOZA EKOPONY: Za poslušné Slovensko

Pozvať na rande čerstvú známosť do divadla na satirické divadlo nie je vždy dobrý nápad. Hrozí, mentálna disharmónia. A keď sa ťa v hľadisku herec otvorene, pred všetkými opýta, koľko stálo tvoje miesto, to len začína zábava.

Čítať viac »
Scénická žatva, 22. 10. 2021

SPOZA EKOPONY: Upcyklovaný Tajovský

Už na prvý pohľad majú divadelníci z Ploštína princípy udržateľnosti v malíčku – na scéne vidíme samé trváce prírodné materiály, žiadne plasty a univerzálna Ikea. Navyše, hoci siahli po jednej z najopotrebovanejších predlôh v ochotníckom divadle vôbec, Tajovského Matke, svojpomocne si ju vynovili.

Čítať viac »
Scénická žatva, 22. 10. 2021

NOČNÉ KOMPOSTOVISKO: Kapela s poéziou v mozgu

Napriek expresívnemu názvu päťčlennej kapely okolo známeho divadelníka Patrika Lančariča priniesol Brajgel viac kontemplatívny zážitok. No rozhodne urobil (ne)poriadok v literárnych vedomostiach poslucháčov. Vedeli ste, kto po prvýkrát použil pojem android? Nie? Mali ste byť na koncerte.

Čítať viac »
Scénická žatva, 22. 10. 2021

EKO ĎALEJ?: Dôležité je pestovať podhubie pre komunity

Slovom „kríza“ sme v najrôznejších súvislostiach atakovaní denne: kríza klímy, kríza štátu, kríza Európskej únie, identity, reality… O tom, ako sa dá aj napriek neľahkým časom byť inšpiratívne aktívny sme sa rozprávali s riaditeľkou Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine (TKS) Soňou Buckulčíkovou a metodikom pre divadlo Milanom Herčútom.

Čítať viac »
Scénická žatva 2021