Z histórie

Scénická žatva

je nielen vrcholným celoštátnym festivalom s medzinárodnou účasťou, ale aj najstarším festivalom neprofesionálneho divadla v Európe.

Z iniciatívy tajomníka Matice slovenskej Dr. Štefana Krčméryho bolo založené Ústredie slovenských ochotníckych divadiel (ÚSOD), ktoré už v roku 1923 zorganizovalo prvé celoslovenské divadelné preteky v Martine. Posledné preteky, ktoré nadväzovali ešte na tradíciu ÚSOD-u, sa konali v júni 1950 už nie v Martine, ale v Banskej Bystrici. V 50. rokoch sa na základe rozhodnutia štátnej osvetovej starostlivosti, ako aj Matice slovenskej zrušil Čestný veniec víťazov a zaviedla sa len inštitúcia absolútneho víťaza. V roku 1951 bola vyhlásená súťaž ľudovej umeleckej tvorivosti a manifestačná prehliadka, ktorá sa uskutočnila v Trenčíne, do ktorej sa kuriózne zaradili iba tri divadelné súbory. Otvorene sa hlásalo, že vhodným riešením by bol návrat k systému ÚSOD-u. V roku 1953 štátne orgány rozhodli, že sa divadelné hry už nebudú prideľovať, ale ochotníci si budú môcť vybrať z 200 povolených.

Matica slovenská zorganizovala prvý ročník Martinského divadelného festivalu v roku 1967 v nadväznosti na činnosť ÚSOD-u a na tradíciu divadelných pretekov. V roku 1970 sa činoherci zlúčili s Martinským bábkarským festivalom a spoločné podujatie dostalo názov Scénická žatva. Až do roku 1976 ju organizovala Matica slovenská.

Vznik a prvé ročníky Scénickej žatvy sa prijímali s veľkým nadšením, vzrástla kvalita inscenácií a vznikla zdravá súťaživosť, k čomu prispievali aj kvalitné rozbory inscenácií a odborné poroty, ktoré spevňovali kritériá divadelnej tvorby. Tým rástol aj záujem obecenstva. Založila sa tradícia festivalu festivalov, na ktorom sa prezentovali všetky typy a druhy amatérskeho divadla. Navyše vznikla nová a s vyššími ambíciami komponovaná školiteľská základňa, ktorá svojimi hodnoteniami a pripomienkami formovala režisérov súborov i protagonistov inscenácií – hercov. Scénická žatva sa stala odrazovým pódiom pre slovenských ochotníkov na divadelné európske a svetové festivaly.

Osvetový ústav v rámci spolupráce a účasti v Medzinárodnej asociácii amatérskeho divadla AITA/IATA (od roku 1969) pozýval na martinský festival celý rad zahraničných pozorovateľov. Mnohí z nich boli prekvapení vysokou organizačnou úrovňou festivalu, ale aj kvalitou predvádzaných inscenácií a na tomto základe prichádzali pozvania na medzinárodné divadelné festivaly v zahraničí.

Ministerstvo kultúry poverilo v roku 1976 organizovaním Scénickej žatvy Osvetový ústav a v tom roku po prvý raz udelilo Cenu za tvorivý čin roka.

Po roku 1982 sa začalo obdobie výrazných organizačných problémov. Ministerstvo kultúry ako vyhlasovateľ súťaže totiž zmenilo periodicitu prehliadok na dvojročnú, a tak organizátori nemohli uplatniť dovtedy platné pravidlo, že víťazi jednotlivých kategórií a vybraných tematických divadelných prehliadok už v aktuálnom roku mohli postúpiť na Scénickú žatvu v Martine. Začalo sa obdobie improvizácie, počas ktorého sa organizátori Scénickej žatvy snažili udržať čo najvyššiu odbornú a organizačnú úroveň.

Od roku 2004 sa koná vždy v posledný augustový týždeň a domovskou scénou je Slovenské komorné divadlo v Martine.

V rámci európskej siete festivalov amatérskeho divadla AITA/IATA má festival veľký kredit a je zaraďovaný medzi štyri najkvalitnejšie festivaly amatérskeho divadla v Európe, čo sa týka organizácie podujatia, ale najmä kvality prezentovaných inscenácií. Toto uznanie je dedičstvom niekoľkých generácií odborných pracovníkov a metodikov amatérskeho divadla, ktorí začali a udržiavali tradíciu postupových (viacstupňových) súťaží neprofesionálneho divadla a umeleckého prednesu.

Rok 2004 bol jedným z prelomových rokov festivalu Scénická žatva, pretože práve v tom roku sa v rámci pracovného programu festivalu obnovili školenia amatérskych divadelných tvorcov – tvorivé divadelné dielne zamerané na rôzne oblasti tvorby, produkcie a manažmentu amatérskeho divadla. V roku 2004 išlo o presunutie letnej školy divadla, ktorá sa v minulosti realizovala ako samostatná aktivita NOC. Presunom termínu Scénickej žatvy z októbra na august sa otvorila možnosť uskutočňovať letnú školu divadla priamo na Scénickej žatve.

Od roku 2011 programová rada definitívne zrušila účasť víťazov tzv. tematických festivalov (Festival Aničky Jurkovičovej, Divadelný Trebišov, Palárikova Raková, PAN a pod.), dôraz sa kladie na kvalitu inscenácií súborov zúčastnených na postupovom modeli, ktorého garantom je výhradne NOC.

Festival Scénická žatva sa stále snaží udržiavať kontakt so zahraničným divadlom, a to importom zaujímavých zahraničných inscenácií do programu Scénickej žatvy (približne 3 inscenácie) a exportom inšpiratívnych inscenácií slovenských divadelných súborov na najvýznamnejšie festivaly v zahraničí.

Účasť divadelného súboru v programe Scénickej žatvy je pre daný súbor víťazstvom, ale zároveň aj možnosťou vycestovať na zahraničný festival, keďže na Scénickej žatve sa pravidelne zúčastňujú aj pozorovatelia zo zahraničia a organizátori divadelných festivalov v zahraničí.

V rokoch 2004–2014 najlepším profesionálnym a amatérskym hercom udeľovala Spoločnosť Jozefa Kronera Cenu Jozefa Kronera a väčšina jej slávnostných ceremoniálov bola súčasťou Scénickej žatvy.

Na Scénickej žatve sa do roku 2016 udeľovala Cena za tvorivý čin roka ako najvýznamnejšie ocenenie tvorby v amatérskom divadle na Slovensku.

Koncom augusta 2017 sa zišli divadelníci z celého sveta v Monaku na 16. svetovom divadelnom festivale a 33. kongrese AITA/IATA. Po prvý raz pri dvoch veľkých jubileách – 60. výročí vzniku Svetového festivalu amatérskeho divadla (1957), ktorý sa koná každé štyri roky, a 65. výročí založenia mimovládnej Medzinárodnej asociácie amatérskeho divadla AITA/IATA (1952) – predstavitelia AITA/IATA ocenili viacerých divadelníkov, ako aj medzinárodné divadelné festivaly. Scénická žatva, ktorú organizuje už 43 rokov Národné osvetové centrum, získala významné ocenenie ako jeden zo siedmich najlepších festivalov z celého sveta. Cenu prevzal Jozef Krasula, predseda Slovenského strediska AITA/IATA.

Archív ocenenia Tvorivý čin roka

RočníkDieloTvorivý čin rokaAutor textuRéžia 
1976Blšinec alebo tip top biotopŠtudentské divadlo pri FF UPJŠ v PrešoveKarol Horák (podľa Michaila Zoščenka a Arkadija Averčenka)Karol HorákDetail
1977Zo života hmyzu„Z“ divadlo pri DO SZM v ZelenčiKarel a Josef ČapkovciJozef BednárikDetail
1978Koniec všetko napraví„Z“ divadlo pri DO SZM v ZelenčiWilliam ShakespeareJozef BednárikDetail
1979TekvičkyBábkarský súbor STROJÁRIK pri DK ROH ZŤS v MartineMišo K. AdamovMartin KolesárDetail
1980Don Juan„Z“ divadlo pri DO SZM v ZelenčiTirso de MolinaJozef BednárikDetail
1981ElementaristikaŠtudentské divadlo pri FF UPJŠ v PrešoveKarol HorákKarol HorákDetail
1982Svadba pod kohútomDivadelný súbor Jána Chalúpku pri ZK ROH Mostáreň v BrezneSamo TomášikRoman PolákDetail
1983Pokus o lietanieDivadený súbor pri MKS v DubovomJordan RadičkovPeter BzdúchDetail
1984PozvanieDetské divadelné štúdio „O“ pri DK ROH v PúchoveElena ZlatošováElena ZlatošováDetail
1985HriechDivadelný súbor Jána Chalúpku pri ZK ROH Mostáreň v BrezneJ. G. TajovskýĽuboslav MajeraDetail
1986KamarátBábkarský súbor „L“ pri ĽŠU v LevočiJozef MokošMária Muranská, Peter KrupaDetail
1987Rozprávka zo smetiskaDetský divadelný súbor LANO pri ĽŠU v BratislaveĽubomír Feldek a Alexandra SkořepováAlexandra SkořepováDetail
1988A čo?Divadelný súbor DISK pri MsKS v TrnaveBlaho UhlárBlaho UhlárDetail
1989Zberné strediskoDivadelný súbor Jána Chalúpku pri ZK ROH Mostáreň v BrezneDušan KovačevičĽuboslav MajeraDetail
1990Prenasledovanie a zavraždenie Jeana Paula MarataPezinské rozprávkové divadlo pri MsKS v PezinkuPeter Weiss, Vlado SadílekVlado SadílekDetail
1991Obraz Doriana GrayaBábkarský súbor ŠUPLÍK pri OB v Bratislave III.Oscar WildeJán KovaľDetail
1992Hamlet – fragmenty a slováPezinské rozprávkové divadlo pri MsKS v PezinkuErik Rengraber, Vlado Sadílek, William ShakespeareVlado SadílekDetail
1993O snoch, krídlach a psovi HurikánoviDivadelné združenie pri ZO ZDOS v PartizánskomJozef Krasula, Ivan HanzlíkJozef KrasulaDetail
1994Sedím v izbeDivadlo LANO pri ZUŠ v BratislaveJán Ondruš, Ján PitinskýJán PitinskýDetail
1995Príbeh ozajstného GuliveraDetský divadelný súbor Kde bolo, tam bolo pri ZŠ v Oravskej PolhoreDušan Vicenn (podľa J. Swifta)Dušan VicenDetail
1996Zátišie s matkouBÁPODI pri MsKS v Bánovciach nad BebravouSilvester LavríkSilvester LavríkDetail
1997ZávejeDivadelný súbor A pri KaSS z PrievidzeVladimir Hurban VladimirovMichal BabiakDetail
1998Prvá jazdecká (historky z vojny)Divadelné združenie MsKS PartizánskeIsaak Babel (na motívy)Jozef KrasulaDetail
1999Hájnikova ženaDivadlo V.O.S.P. Hviezdoslav pri MsKS v Dolnom KubínePavol Országh Hviezdoslav (na motívy)Silvester LavríkDetail
2000Snehová kráľovnáDIVADLO „M“ pri Dome kultúry v PúchoveH. Ch. Andersen, Jozef KolejákJozef KolejákDetail
2001Ryba pre štyrochDivadelný súbor Hviezdoslav pri MKC, Spišská Nová VesW. Kohlhaase, R. ZimmerováPeter Cibula,Detail
2002QuasimodoTanečné divadlo STYLE, Bánovce nad BebravouVictor Hugo (na motívy)Juraj LechDetail
2003Antigona (l´amourt)Divadlo Pôtoň pri MsKS v LeviciachSofoklesIveta JurčováDetail
2004MalkaDivadlo Commedia, PopradFrantišek ŠvantnerVlado Benko, Marián ČižmárikDetail
2005Murlin MurloDivadelný súbor G. Fejérpataky -  Belopotockého, Liptovský MikulášNikolaj KoľadaJán KuráňDetail
2006PadesátkaDivadelná skupina Disk, TrnavaVlado Janček a kol.Dušan VicenDetail
2007O milionárovi, ktorý ukradol slnkoDetský divadelný súbor Prvosienka pri ZŠ a MŠ, ZákemennéJiří WolkerZuzana DemkováDetail
2008VýhľadDivadlo Disk, TrnavaBlaho Uhlár a kol.Blaho UhlárDetail
2009PastierLevočská divadelná spoločnosť pri MsKS v LevočiVáclav Pankovčin, Vlado BenkoLadislav PéchyDetail
2010AnčaRecitátorka Michaela Viskupičová, ModraPavol Országh HviezdoslavMichaela ViskupičováDetail
2011Chlpatý sluha pána faráraDivadlo "A" a Divadlo Shanti, PrievidzaJozef Krasula, A. PaasalinnaJozef KrasulaDetail
2012Boj černocha so psamiDivadlo Gasparego, Liptovský MikulášB. M. KoltésJán Hanzel MikušDetail
2013Bol raz jeden človekDetský divadelný súbor Zrkadlo z KremniceB. CharmsPeter LuptovskýDetail
2014Opulentná sviňaDivadlo Disk, TrnavaBlaho Uhlár a kol.Blaho UhlárDetail
2015Sto rokov samotyDivadelný súbor Slúchadlo, NitraG.G. Marquez, Šimon SpišákŠimon SpišákDetail
2016Pojednávanie vo veci GenesisDivadelný súbor Uložiť ako, BratislavaTereza Stachová a kol.Pavol ViechaDetail